Što nas čeka?

Njezino vam ime na prvi mah možda i ne zvuči poznato, ali ako pratite astronomiju, vrlo je vjerojatno da ste na mrežnim astronomskim prostranstvima naletjeli na Jane. A ako pratite našu stranicu, onda sigurno jeste, jer Jane Houston Jones osoba je koja je stvorila te od 2007. do kraja 2018. godine uređivala i vodila NASA-in video podcast What's up („Što nas čeka?") – kratki mjesečni pregled nebeskih pojava i astronomskih zanimljivosti, koji smo i mi prevodili i objavljivali na našoj FB stranici i Youtube kanalu. Ukupno je osmislila, uredila i odvodila čak 138 epizoda tog astronomskog serijala. Radila je na njemu do posljednjeg radnog dana.

Jane Houston Jones u mirovinu je otišla 30. studenog 2018., jer joj se, kako je to duhovito izjavila na svojemu profilu na Linkedinu, „moglo“. A mi bismo se mogli našaliti pa reći da je NASA-inu Jet Propulsion Laboratoryju (JPL) toliko teško nadoknadiva da je nakon mjesečnog podcasta za prosinac u kojem se pozdravila sa svojim gledateljima i najavila da će je od sljedeće godine zamijeniti netko drugi, JPL u siječnju potpuno podbacio, ne objavivši podcast za taj mjesec, dok je onaj za veljaču objavljen tek u drugom tjednu veljače (unatoč tomu što na NASA-inoj stranici piše da je objavljen 1. veljače). Ne preostaje nam drugo nego pričekati i vidjeti što će nas dočekati u ožujku.

Jane Houston Jones
Jane Houston Jones uz teleskope

Jedan život, toliko poslova!

Janein rad u NASA-i samo je zadnji korak na njezinu poslovnom putu, koji je toliko začudan koliko i vrijedan divljenja. Naime, nakon što je 1978. godine stekla diplomu specijalista financija i bankarstva s Državnog Sveučilišta u San Franciscu, ta izvrsna amaterska astronomkinja, obožavateljica dobrog vina, mačaka i bridža, prvih je dvadeset pet godina radnog staža provela u svijetu bankarstva, doguravši čak do mjesta potpredsjednice Bank of America, druge najveće banke u SAD-u! Zatim je napustila bankarsku karijeru i sljedećih deset godina radila kao neovisna financijska savjetnica i voditeljica projekata. Taj posao, izjavila je, „bio je zabavan i dobro plaćen“ i tek se 2003., u 51. godini života, zaposlila u NASA-i, gdje je na kraju dočekala i mirovinu. U tih zadnjih 15 godina karijere, kroz svoje tekstove, podcast, predavanja i popularizacijske aktivnosti, Jane Houston Jones predano je i s oduševljenjem radila na promicanju astronomije i približavanju tamnog neba svima koji su njime očarani koliko i ona.

Pitanje za kviz

Ako volite naše kvizove, zapamtite ovaj podatak: prema Jane i njezinu suprugu Morrisu zvanom Mojo nazvan je jedan asteroid! To je asteroid Janemojo (22338), koji su 3. 6. 1992. otkrili Carolyn S. Shoemaker i David H. Levy, a velika čast da asteroid nosi njihovo ime, Jane i Mojou ukazana je 2003. godine.

Asteroid Janemojo asteroid je iz glavnog asteroidnog pojasa, koji se nalazi na prosječnoj udaljenosti od 2,89 astronomskih jedinica od Sunca i obiđe ga za 4,91 godinu. Promjera je 5 kilometara, što i nije tako nezanemarivo, uzmemo li u obzir da znanstvenici smatraju sva tijela promjera većeg od 1 kilometra potencijalno opasnima za naš planet.

Kraj jednog poglavlja početak je novog

Nemirni duh Jane Houston Jones mirovina sigurno neće zaustaviti u novim aktivnostima, a mi se nadamo da će one i dalje biti povezane s astronomijom. Dok čekamo neku novu majstoriju ove zaljubljenice u svemir, ostavljamo vas s njezinim prvim „Što nas čeka?“ uratkom, objavljenim u travnju 2007., u kojem najavljuje buduću emisiju, emisiju koja će postići veliku popularnost i koju će, premda to tada sigurno nije ni očekivala, uređivati i voditi do svojega posljednjeg radnog dana.

Pogledajte koliko je prva epizoda serijala „retro“ u odnosu na posljednju epizodu koju je uredila i vodila Jane Houston Jones (prosinac 2018.)!