11. veljače slavimo Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Postoji li bolji trenutak da predstavimo hrvatske astrofizičarke? Ima nas jedanaest koje se aktivno bavimo astrofizikom u Hrvatskoj: od Rijeke, preko Zagreba, do Osijeka, astrofizičarke zaposlene na sveučilištima i institutima u Hrvatskoj su: Ana Babić, Željka Marija Bošnjak, Lana Ceraj, Dijana Dominis Prester, Mateja Dumbović, Rajka Jurdana-Šepić, Marina Manganaro, Ivana Poljančić Beljan, Marina Skender, Vernesa Smolčić i Giuliana Verbanac. Upoznajte svaku bolje u nastavku. Možda će vas zanimati i "Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku", a slobodno zaigrajte i kviz kako biste provjerili koliko znate o ženama u astrofizici i svemiru! 🙂

Ana Babić

Ana je doktorirala 2007. na Sveučilištu u Oxfordu, nakon čega se usavršavala u Italiji. 2011. godine pridružila se grupi visokoenergijskih gama astronoma koja okuplja istraživače s pet hrvatskih ustanova. Docentica je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, gdje pomaže na studentskom satelitskom projektu FERsat. Jedna od stvari koja je najviše veseli je analiza podataka prikupljenih iz središta udaljenih galaksija. Više o Ani saznajte na službenim mrežnim stranicama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Hrvatske astrofizičarke: Ana Babić

Željka Marija Bošnjak

Željka je doktorirala 2005. godine u Italiji te se potom usavršavala u Italiji i Francuskoj. 2012. godine vratila se u Hrvatsku, prvo na Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci, a zatim na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, gdje je danas izvanredna profesorica. Proučava zračenje visokih energija iz ekstragalaktičkih izvora. Saznajte više o Željki na službenim stranicama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Hrvatske astrofizičarke: Željka Marija Bošnjak

Lana Ceraj

Lana je doktorirala 2020. godine na Fizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Od listopada 2020. godine radi kao postdoktorska istraživačica na Institutu Ruđer Bošković, gdje se bavi istraživanjem u području astrofizike. U slobodno vrijeme radi na popularizaciji znanosti kroz predavanja i objavljivanje sadržaja na Facebooku, na profilu “U lovu na kozmičke zvijeri”.

Hrvatske astrofizičarke: Lana Ceraj

Dijana Dominis Prester

Dijana je doktorirala astrofiziku 2006. u Njemačkoj na temi potrage za ekstrasolarnim planetima. Od 2008. bavi se i astročestičnom fizikom u sklopu međunarodnih eksperimenata MAGIC i LST-CTA, na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, gdje je redovita profesorica. Saznajte više o Dijani na službenim stranicama Sveučilišta u Rijeci.

Hrvatske astrofizičarke: Dijana Dominis Prester

Mateja Dumbović

Mateja je doktorirala 2015. godine u Zagrebu te se potom usavršavala u Austriji i Njemačkoj, a od 2019. zaposlena je kao znanstvena suradnica na Opservatoriju Hvar. Bavi se istraživanjem različitih vidova utjecaja Sunčeve aktivnosti na Zemlju i međuplanetarni okoliš. Saznajte više o Mateji na službenim stranicama Opservatorija Hvar.

Hrvatske astrofizičarke: Mateja Dumbović

Rajka Jurdana-Šepić

Rajka je doktorirala 2000. godine atomsku i molekulsku fiziku u Zagrebu, a danas je redovita profesorica na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Istražuje eruptivne promjenljive zvijezde i Sunce. Usavršavala se u Italiji i SAD. Bavi se popularizacijom znanosti i promocijom čakavštine. Saznajte više o Rajki na službenim stranicama Sveučilišta u Rijeci.

Hrvatske astrofizičarke: Rajka Jurdana-Šepić

Marina Manganaro

Marina je 2009. doktorirala nuklearnu i subnuklearnu fiziku u Italiji te radila kao postdoktorandica i istraživačica u Njemačkoj, Irskoj i Španjolskoj. Docentica je na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci od 2019. Njezino je područje istraživanja astročestična fizika, a u međunarodnoj kolaboraciji MAGIC (Major Atmospheric Gamma-Ray Imaging Cherenkov) bavi se gama-zrakama vrlo visokih energija. Voditeljica je znanstvenoga festivala „Pint of Science Croatia“. Oduševljena je korisnica Linuxa i dio riječke podružnice Hrvatskoga udruženja korisnika Linuxa (HULK).

Hrvatske astrofizičarke: Marina Manganaro

Ivana Poljančić Beljan

Ivana je doktorirala 2018. godine na Karl-Franzens Sveučilištu u Grazu u Austriji. Docentica je na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Bavi se prvenstveno fizikom Sunca, povremeno mladim zvijezdama i edukacijskom fizikom. Aktivna je u popularizaciji znanosti kroz članstvo u Organizacijskom odboru Festivala znanosti Rijeka kao i kroz pojedinačna predavanja i radionice. Saznajte više o Ivani na službenim stranicama Sveučilišta u Rijeci.

Hrvatske astrofizičarke: Ivana Poljančić Beljan

Marina Skender

Marina je doktorirala u Hrvatskoj 2005., a potom se usavršavala u Njemačkoj, Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Italiji. Od 2017. radi kao docentica fizike na osječkom FERIT-u. Saznajte više o Marini na službenim stranicama Sveučilišta u Osijeku.

Hrvatske astrofizičarke: Marina Skender

Vernesa Smolčić

Vernesa je doktorirala 2007. godine u Njemačkoj te se potom usavršavala u SAD-u, Njemačkoj i Australiji. Od 2013. godine radi u Hrvatskoj kao profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a popularizacija znanosti jedan joj je od životnih prioriteta. Osnivačica je i voditeljica internetskog portala Astroučionica. Saznajte više o Vernesi na službenim stranicama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i njezinoj osobnoj stranici.

Hrvatske astrofizičarke: Vernesa Smolčić

Giuliana Verbanac

Giuliana je doktorirala u Zagrebu 2006. godine. Prije i poslije doktorata usavršavala se u Italiji, SAD-u, i Njemačkoj gdje je izradila doktorsku radnju. Danas radi kao izvanredna profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Bavi se fizikom planeta Sunčeva sustava, planetarnim magnetizmom, međudjelovanjem Zemlje i Sunca, te svemirskom prognostikom. Aktivno sudjeluje u popularizaciji znanosti.

Hrvatske astrofizičarke: Giuliana Verbanac