U jeku hladnoga rata Sjedinjene Američke Države požurile su prije SSSR-a poslati čovjeka na Mjesec kako bi pokazale svoju nadmoć u svemirskim letovima. NASA-ina misija Apollo 11 1969. godine ušla je povijest prvim korakom čovjeka na Mjesecu. U duhu proslave 50. obljetnice spuštanja čovjeka na Mjesec, u nastavku donosimo deset zanimljivosti vezanih uz misije Apollo.

1) Prvi čovjek koji je zakoračio na Mjesec bio je američki astronaut Neil Armstrong uz riječi «Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo».

2) Na prvim slikama čovjeka na Mjesecu uglavnom se pojavljuje Buzz Aldrin,  drugi čovjek koji je kročio na Mjesec, zato što je prvi čovjek na Mjesecu, Neil Armstrong, bio taj koji je nosio fotoaparat.

3) Djevojačko prezime majke Buzza Aldrina bilo je Moon, u prijevodu Mjesec.

4) Jedini ljudi koji su kročili na Mjesec bili su astronauti NASA-inih misija Apollo od 1969. do 1972. godine. 

Apollo 11, izvor: NASA

5) Astronauti misija Apollo s Mjeseca su skupili mnogo uzoraka (382 kg kamenja i taloga) te su na Mjesecu ostavili instrumente poput seizmografa i posebnih zrcala za mjerenje udaljenosti Mjeseca od Zemlje, čime su znatno doprinijeli boljem razumijevanju Mjeseca.

6) Posebna zrcala koja su astronauti na Mjesecu postavili služe za eksperimente preciznog mjerenja udaljenosti Mjeseca od Zemlje te je izmjereno da Mjesec «bježi» od Zemlje brzinom od otprilike četiri centimetra godišnje.

7) Misija Apollo 13 umalo je kobno završila jer je na pola puta do Mjeseca eksplodirao spremnik s kisikom – do Mjeseca nije uspjela doći, ali su se astronauti, srećom, vratili na Zemlju neozlijeđeni.

8) Prvi i jedini znanstvenik na Mjesecu bio je geolog Harrison Schmitt, u sklopu posljednje misije Apollo (Apollo 17). 

9) Mjesečevi roveri i dalje stoje na Mjesecu, baš kao i njihovi tragovi jer na Mjesecu nema vjetra koji bi ih otpuhao.

10) Jedna od najpoznatijih fotografija misija Apollo jest fotografija Zemlje koju je na Badnjak 1968. snimila posada Apolla 8, kada je letjelica obilazila oko Mjeseca.

10. Jedna od najpoznatijih fotografija misija Apollo jest fotografija Zemlje koju je na Badnjak 1968. snimila posada Apolla 8, kada je letjelica obilazila oko Mjeseca. Izvor: NASA

Fotografije: NASA